1. >
  2. Realizace
  3. >
  4. Kontejnerová stěna, Ostrava

Kontejnerová stěna, Ostrava

Prodejna kol a showroom

Klient přišel s jasnými požadavky, co ve svém obchodě potřebuje. Prostor se měl rozdělit na prodejní a skladovací plochu, na kterou zákazník nemá mít přístup a nesmí ho tyto skladovací prostory nijak vizuálně rušit. Zároveň měl náš tým vymyslet řešení pro výdej zboží v e-shopu, bistro se zázemím a posezením, pokladny a kanceláře s meetingovou místností. Na kontejnerové řešení jsme přišli společně s investory a ihned se začalo o podobě projektu vášnivě diskutovat. Zároveň investory potěšila myšlenka ekologie a využití vyřazených lodních kontejnerů.

A jak vypadá prodejna v číslech? Ve vstupní části se nachází zhruba 500m2 prodejní plocha, kontejnerová stěna zabírá 111 m2 zastavěné i užitné plochy (přízemí) a 60 m2 užitné plochy v 1. patře. Zbývající plocha o velikosti zhruba 800 m2 je použita pro skladovací účely. Celková užitná plocha v kontejnerech činí zhruba 172 m2.

Každý námořní kontejner má plochu 15 m2, velikost půdorysu 6×2,5 m. Celkově bylo na projekt použito 9 ks ISO námořních kontejnerů + 1 sanitární kontejnerový modul na míru.

Kontejnerová sestava stěny se skládá z 9 ks ISO námořních kontejnerů. Díky tomuto projektu jsme našli kontejnerům nový domov a využití. Investoři zohlednili v projektu i ekologickou stránku věci, a tak bylo v jejich zadání podmínkou využití právě použitých námořních kontejnerů.

Každý kontejner plní různou funkci. Nábytek je (kromě kancelářských židlí) vyroben na míru, aby vyhovoval specifickému prostoru lodního kontejneru. Dominantní materiál vybavení kontejnerové stěny je břízová překližka lakovaná v transparentním laku. Dále jsou použity kovové prvky z teplé černé oceli, taktéž lakované v transparentním laku. V kuchyňské přípravě bistra je pracovní deska z umělého kamene Corianu, zcela na míru. Barvy kontejnerů jsou nalakovány dle firemního manuálu. Překližka je rovněž firemním materiálem používaným v interiérech prodejen a dalších objektů firmy KOLOVNA.

Zajímavostí je, že na celou kontejnerovou stavbu bylo nutné udělat statický výpočet a statickou zprávu. Jeden z kontejnerů je umístěn v převisu a z menší poloviny tak visí ve vzduchu nad hlavami zákazníků, popíjejících si dobrou kávičku v prostorách posezení bistra. Celou kontejnerovou stavbu jsme museli nechat posoudit a povolit tamním stavebním úřadem z hlediska hygieny, požární bezpečnosti, statiky atd. Na to, že se jedná jen o vybavení obchodu, byl rozsah administrativy značný.

Veškeré rozvody sítí jsou v prostorách kontejnerové sestavy přiznány. Interiér proto na některé působí velice industriálně.

Našim cílem je inspirovat i ostatní investory, aby přemýšleli ekologičtěji, a aby se pracovalo s materiály, které jsou volně k dispozici. Můžeme tak společně snížit svou uhlíkovou stopu v projektech.

Tento projekt pro nás byl příjemnou výzvou, neboť v retailovém pojetí je tento projekt prodejny v ČR něčím opravdu výjimečným.

Naši spokojení klienti

Další realizace